Hij heeft ervoor gezorgd dat zwemmen mogelijk werd gemaakt op “Zonneland”. Wat veel mensen niet weten is dat de naam Hieronymus dus niet komt van de Griekse god maar van de oprichter zelf! De vereniging bestond destijds uit een afdeling reddend zwemmen en waterpolo. Nu, ruim 75 jaar later is de vereniging uitgebreid tot een club met waterpolo, wedstrijdzwemmen, trimmen en triatlon. Dit doen we al een aantal jaar in Zwembad de Stok. Buiten de sport gerelateerde activiteiten is gezelligheid nog steeds erg belangrijk binnen de club. Daarom worden er ook jaarlijks activiteiten georganiseerd zoals bowlen, een barbecue, vrijwilligersborrel, etc.
Algemeen
ZPV Hieronymus wil voor al haar leden en betrokkenen vooral een sportieve en plezierige vereniging zijn. Het meest voornaam is dat iedereen op een prettige manier met elkaar een gezamenlijk doel tot uiting kan brengen, namelijk ontspanning en voldoening door middel van de zwemsport, ieder op zijn eigen positieve wijze.
Als zwemmer, in welke bedrijvende vorm dan ook, kan je kwetsbaar zijn. Het is dan ook van belang dat er binnen de vereniging sprake is van een veilig sportklimaat. In dit klimaat dient ieder lid en betrokkene zich op zijn eigen wijze prettig te voelen in het uitoefenen van zijn of haar ‘taak/functie’ en indien dit niet het geval is, er ruimte is om deze gevoelens te uiten, waar op een discrete manier mee omgegaan wordt. Daar waar veel mensen samen zijn en sporten, lopen in onderlinge verhoudingen dingen soms anders dan gewenst. ZPV Hieronymus tolereert echter geen ongewenste omgangsvormen. Dit wordt preventief beoogt door o.a. alle trainers, coaches en begeleiders een actief (bij)scholingstraject te laten volgen binnen hun divisie, maar hiernaast is er vanaf heden ook een vertrouwenscontact persoon aangesteld binnen de vereniging.
Doel en taken van de vertrouwenscontactpersoon
De vertrouwenscontactpersoon van ZPV Hieronymus heeft als doel aandacht te schenken aan ongewenste omgangsvormen en te reageren op meldingen. Deze is lid van de vereniging en heeft een volledig onafhankelijke positie, los van het bestuur. De vertrouwenscontactpersoon biedt een luisterend oor en stelt verhelderende vragen om de situatie zo duidelijk mogelijk in beeld te krijgen. Zij helpt om tot een voorgestelde oplossing te komen, maar is niet diegene die inhoudelijk met het gestelde probleem aan de slag gaat. Wel heeft deze haar lijnen en contactpersonen om de perso(o)n(en) met de gestelde ongewenste situatie, zo discreet en passend mogelijk door te verwijzen. De vertrouwenscontactpersoon gaat strikt vertrouwelijk om met alle informatie, is transparant in de communicatie met de melder en zal niets doen buiten de instemming van deze persoon om.
Wanneer wend ik me tot de vertrouwenscontactpersoon?
Iedereen binnen de vereniging die zich slachtoffer voelt van ongewenste gedragsvormen, in welke vorm dan ook, kan een beroep doen op de vertrouwenscontactpersoon. In het algemeen kan hierbij worden gedacht aan benaderingswijzen van anderen waar jij jezelf niet prettig bij voelt. Ieder voor zich heeft hierin een grens. Als iemand over jouw grens gaat waardoor jij je onprettig voelt, dan heet dat een ongewenste omgangsvorm. Mogelijke voorbeelden hiervan zijn:
Pesten, treiteren
Intimideren, manipuleren
Oneigenlijk uitoefenen van de functie van trainer, bestuurslid, commissielid
Seksuele intimidatie of geweld
Andere vormen van machtsmisbruik
Ouders of leden die zich niet zelf slachtoffer voelen, maar zich ongerust maken over een bepaalde situatie en hierover naar hun idee niet terecht kunnen bij trainer of bestuur, kunnen zich ook wenden tot de vertrouwenscontactpersoon.
Ben je onder de 12 jaar, dan is het prettig dat een ouder bij het gesprek aansluit. Indien dit gezien de situatie niet mogelijk is, kan samen naar een passende oplossing worden gezocht.
Even voorstellen
De stap richting een vertrouwenspersoon kan misschien groot voelen. Om deze drempel te verlagen stel ik mezelf graag alvast even voor. Mijn naam is Melissa van Opstal. Samen met mijn man en 3 jonge zoons woon ik in Klein Zundert. Ik ben met de club in contact gekomen doordat mijn man enige jaren geleden een actief lid was binnen de zwemvereniging. Hierdoor was ik met regelmaat als vrijwilliger rondom het bad te vinden. Ondanks dat mijn man momenteel geen actief lid meer is ben ik nog wel aan de club verbonden als vertrouwenspersoon.
Een veilig en vertrouwd gevoel is een belangrijk gegeven, ook wanneer je sport. Wanneer dit om welke reden dan ook niet zo voelt, is het fijn als je met je verhaal ergens terecht kan. Schroom dan ook niet om het contact te leggen. Samen gaan we in gesprek en op zoek naar een passende oplossing voor hetgeen jij graag met mij wil delen.
Via onderstaande gegevens is Melissa te bereiken:
E-mail: vertrouwenspersoonhieronymus@gmail.com
Telefoon: 06 23 40 46 97
Doordat Melissa onregelmatige diensten werkt is het mogelijk dat zij niet direct uw bericht kan beantwoorden. Doorgaans zal zij binnen één à twee dagen reactie geven.
Uitstraling is belangrijk. ZPV Hieronymus heeft eigen clubkleding om, met name tijdens de wedstrijden, te dragen. Wij verzoeken u dan ook om minimaal een shirt en short aan te schaffen.
Daarnaast zijn er andere kledingstukken, bijvoorbeeld een trainingspak en/of hoodie verkrijgbaar.
Onderstaande links zijn momenteel buiten gebruik, zodra deze beschikbaar zijn, zullen ze geactiveerd gaan worden.
ZPV Hieronymus draait volledig op vrijwilligers, dit is toch iets om bij stil te staan!
De hele week door staat er een groot aantal mensen klaar om iedereen zo goed mogelijk te trainen, begeleiding te bieden tijdens wedstrijden, leuke evenementen te organiseren of te zorgen dat iedereen op de hoogte blijft van het wel en wee binnen de vereniging. Met zijn allen maken we een hoop dingen mogelijk, maar vrijwilligers heb je natuurlijk nooit genoeg!
Ook met een drukke baan en weinig tijd is het mogelijk om een steentje bij te dragen. Elk uurtje dat u kunt helpen is meegenomen. Daarom doen we een beroep op ieder die denkt de club te kunnen helpen om zich aan te melden via de contactpagina.
Gedragscodes en omgangsregels
ZPV Hieronymus wil ieder lid de mogelijkheid bieden te genieten van de zwem- en waterpolo-sport.
Een vereniging waar iedereen zich thuis kan voelen, ongeacht zijn of haar capaciteiten en culturele achtergrond. Wij willen een actieve, bruisende en sportieve vereniging zijn die op basis van goede ontwikkelingsmogelijkheden voor de leden herkend wordt als een aantrekkelijke club. Om dit te waarborgen wordt een stringent normen en waarden beleid gehanteerd.
ZPV Hieronymus staat voor een sportieve TEAM geest.
Voor iedereen zijn er gedragscodes (trainers/coaches, bestuur, ouders/verzorgers, leden en toeschouwers). Deze codes zijn gebaseerd op de regels van centrum voor veilige sport en NOC*NSF.
De volgende gedragscodes en regels zijn er:
Heb je vragen of wil je met iemand praten? ZPV Hieronymus heeft een vertrouwenscontactpersoon.
De omgangsregels voor de hele vereniging
Dit zijn de algemene omgangsregels.
Omgangregels bij het gebruiken van social media:
Gedragscode trainers en coaches
Een trainer, coach of begeleider:
Doping, https://www.isr.nl/doping
Matchfixing, https://www.isr.nl/matchfixing
Seksuele intimidatie, https://www.isr.nl/seksuele-intimidatie
Gedragscode bestuur
Gedragscode leden/sporters
De sporter/ster:
https://www.nocnsf.nl/sport-en-integriteit/gedragscodes/gedragscode-voor-sporter
Gedragscode Ouders en verzorgers
Gedragscode Toeschouwers